Pixy: Blacklist

Archiv tohoto blogu


2002-12-04

O eurotelátku Oskárkovi

Ještě jednou se vracím k příšerným webům našich mobilátorů. Jak správně podotknul Martin Kopta, Aneb, jak mají v Oskaru dobře ošetřené URL proti dekonstrukci a v Eurotelu, jak se brání proti načítání svých stránek do frejmu konkurence. Holt profíci. Posoudit může každý sám: http://www.oskarmobil.cz/outside/open.php?adresa=http://www.eurotel.cz...

Anebo jinak - tato stránka Eurotelu je (máte-li aktivní Javascript) ještě zábavnější. Holt profíci...

V 09:54 vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

2002-12-03

Co to je (proboha?)

David Bureš se na Websky rozplývá nad Novou Českou Univerzální Barevnou Encyklopedií CoToJe. Nemůžu nezmínit jejich Úžasný Sofistikovaný Obchodní Model - placený přístup, ne časově omezený, ale platí se za zobrazení hesla. Za jedno heslo (!) chtějí 1,70 až 4 Kč (!!), počítám-li správně, tak mě Ottův slovník naučný vyjde na lidových 255 až 600.000 korun (!!!) Pravda, můžu si zaplatit i neomezený přístup - půl roku za 12.600, rok za 18.900. Kdo jim za to, proboha, bude platit? Kolik stojí nějaká velmi dobrá encyklopedie na CD? Tisícovku, nanejvýš dvě?

Ale i kdyby - stránky samotné taky za moc nestojí. Na každé hlásí prohlížeč Javascriptovou chybu Object doesn't support this property or method, bez Javascriptu to dokonce celé přestane fungovat, všechny odkazy jsou typu "javascript:...". Nějak nemůžu uvěřit, že je pod jedním skriptem podepsaný Pavel Šimek - buďto měl moooc špatný den, nebo mu ten skript prostě ukradli... Design je nepřehledný, složitý a (podle mého) i ošklivý. Kód stránek prasácký, napůl tabulkový, spousta chyb jak v HTML tak i v CSS. Text je nečitelný nejen kvůli chybě MSIE/Mac (meta tag s kódováním není uveden jako první, takže to ten prohlížeč nepochopí), ale i kvůli chybným definicím fontů (před jinak bechybnou definici font-family nějaký génius připsal Verdana, čímž to [se] úplně znemožnil).

S takovým dílem ať se jdou bodnout. GZ

V 19:54 vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

2002-11-21

Oskar

Nedalo mi to a pro jistotu jsem se ještě jednou na toho Oskara podíval, abych tady nekázal bludy. Polilo mě horko...

Hezký, vkusný, přehledný (sice flashový, ale výborný) a hlavně skvěle použitelný web nahradili fádní, tuctovou prezentací beze špetky invence. Veškerá navigace je navíc vyřešena javascriptovým menu, jehož obsah tvoří... nic. Asi bílý text na bílém pozadí, či co, každopádně orientace na webu je v háji. V prohlížeči bez Javascriptu je to úplně nepoužitelné! A za logo v záhlaví bych se opravdu styděl.

Může mi někdo vysvětlit, proč jeden z nejlepších českých webů, sršící nápady, pohledně, vtipně a přehledně vyřešené dílo musí být nahrazeno takovým paskvilem? To už je vážně totální potlačení vkusu základní podmínkou pro získání MBA? Nebo co k takovému pološílenému rozhodnutí manažery Oskara vede? Fuj, fuj, třikrát fuj.

Použitelnost: 1/10 (původně: 10/10); Design: 2/10 (původně 10/10). Eurotel, náš vzor!

V 01:39 vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

Eurotel

Dospěl jsem k závěru,že Eurotel prostě neumí udělat stránky. Po nedávném zkušenosti s MobilGo jsem potřeboval něco přímo u Eurotelu a jsem upřímně zděšen. Úvodní stránka se zobrazí pokaždé jinak, pokaždé ovšem nepoužitelně - viz otisk1 a otisk2 (panoramatické snímky, první jsem dokonce musel zmenšit na 40 %). Hrůza, běs a utrpení: a takhle můžete dopadnout i s validním HTML... BTW, skutečný obsah na stránce zatím rekordních 1,86 %.

Ale i když pominu všechny chyby - zkuste si to jako já. Představte si, že jste obyčejný, nepříliš poučený zákazník, který si chce koupit dotovaný mobil. U Oskara jsem to nedávno absolvoval za dvě minuty (výběr telefonu se zvýhodněnou cenou a nalezení všech informací co to obnáší, přehled tarifů atd.). U Eurotelů jsem to po deseti minutách vzdal. Najít, co to vůbec je zvýhodněná cena, přehled tarifů a podmínky, za nichž dotovaný telefon dostanu - nic z toho se mi prostě nepodařilo. Hlavně, že tam všude mají fotky chlapa s rybama a kuchaře, co uchutnává polívku... Je to proboha vůbec web mobilního operátora?

Kompatibilita: 0/10, použitelnost: 1/10. Fuj.

V 01:09 vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

2002-11-15

DATART

Koukám se na webu po nové PC-sestavě a už vím, kde si ji určitě nekoupím - na www.datart.cz.

Ta šedivá písmenka nahoře vypadají jako menu, ale mohl bych se na nich uklepat k smrti a nic z toho nevyleze. Aha, menu je jenom to modré nad tím... Rozbaluje se toho víc než asi má a kdo na to má klepat, když to zase rychle zmizí. Když se mi to konečně povede, zjistím, že ani tam nenajdu nabídku zboží. Já hlupák - ten velký leták! Čekal bych, že aspoň tam najdu nějakou nabídku, ale ouha: stránka se mi jenom refreshovala.

Výsledek:

  • přišel jsem nakoupit nebo se aspoň podívat, co nabízejí - neúspěšně
  • díky objevování skrytých tajemství webu a  díky kurzoru ve tvaru nitkového kříže jsem si zavzpomínal na slastné okamžiky při hraní DOOMa
  • hlavně, že tam maj' všechno "vychytaný" a pohodový ;)
  • jestli je možné na webu něco porušit, tak tohle je referenční site - zmatená navigace, přepisování status-baru, nepodtržené odkazy, odsazení odstavců čtyřnásobným tvrdým zalomením, barvy pro bolení očí, nápis typu "zvládnu to snad jenom pro MSIE"...
  • možná jsem udělal chybu já, že používám Mozillu a Operu a nerespektuju hlas většiny
  • to stačí... :(

Ještě, že mi nemůžou zakázat napsat do promptu třeba www.dell.cz nebo www.brave.cz ;)

www.datart.cz - použitelnost: 0/10, kód: core-MacroMedia

V 14:03 vložil Pavel Kout --- Trvalý odkaz

2002-11-09

Digiweb.cz

Kdyby mě z Chipu nepožádali o názor na tenhle web, asi bych tam sám od sebe v životě nezabrousil. Hodně dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, o čem to vlastně je. Ale vzhledem k tomu, že to bylo v souvislosti s weby pojednávajícími o elektronice, a že kdesi v hloubi paměti mi jakási informace o nějakém Digiwebu zůstala, nevzdal jsem to a skutečně po chvíli narazil i na nějaké zprávy o technologiích. Ale kdybych tam zabloudil náhodou, tak se patrně nezbavím pocitu, že to je ekonomický portál. Tématické odříznutí od klubka 25 webů skupiny iHned a větší důraz na důležitý obsah namísto ekonomického zpravodajství a mamutí navigace, nesouvisející s tématem, by Digiwebu pomohlo asi nejvíc.

I když pominu zastaralý kód podle technologií z roku raz dva (tabulkový layout, neefektivní CSS), tak nakynutý objem stránek (přes 1900 řádek na dokument, z toho obsah tvoří jen asi 12 %) a neuvěřitelná chybovost (přes 340 chyb jen na homepagi) se přehlédnout nedají. A bezpodmínečný zákaz podtržení odkazů, nutící uživatele bloudit po stránce a hledat, kde se co pohne, taky leccos vypovídá o vztahu k návštěvníkům.

My máme web, ó my se máme. Ale kdo nám to sem furt leze? Sakra?!!

V 18:03 vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

2002-11-05

Eurotel - mobilGO

K dobití kreditu se naštěstí lze ještě jakž-takž dostat, ale dozvědět se něco o mobilech a službách Go je prakticky nemožné. Předpokládám, že s MSIE a Windows stránky asi nějak fungují - s (nejnovějším) MSIE na Macu jsou však zcela nepoužitelné. Menu vlevo, které obsahuje základní odkazy pro každou sekci webu, je neaktivní. Vetšina funkcí je dostupná pouze přes javascript, pokud jej uživatel nemá (nebo si jej vypne), zmizí ze stránek i poslední zbytky použitelnosti. Vypnutá CSS způsobí na stránce hotovou katastrofu.

www.mobilgo.cz - použitelnost: 1/10, kompatibilita: 0/10.

V 13:40 vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz


Archiv tohoto blogu


Powered by Blogger Valid XHTML 1.0! Made to DogmaW4