Pixy: web blog

Archiv tohoto blogu


2002-11-13

Už několik mailových dotazů a zmínka Lukáše Oborského o návrhu kontrastních barevných schémat mě přiměly tady zase oprášit svůj generátor barevných schémat.

Sám po něm občas taky sáhnu, jen mě mrzí, že algoritmus pro přepočet z použitého "malířského kola" do z barevného prostoru RGB je tak složitý (a téměř dokonale irevirzibilní), že zpětný přepočet je prakticky nemožný. Musel jsem zrušit zadání barvy pomocí RGB, protože zaokrouhlovací chyby zadanou barvu vždycky někam posunuly a zadání bylo k ničemu... Nu což, i když je základní barvu nutno hádat a návrh barevného schématu na základě již existující barvy je složitější, pro návrh z čistého stolu to může být stále užitečné.

Uvítal bych, kdyby mi někdo mohl poslat algoritmy simulující nejčastější poruchy vidění. Nemáte je někdo?

V 11/13/2002 02:20:38 AM vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

2002-11-09

Martin Michálek ve svém blogu hořekuje, jak se pěkně scházejí scházejí světoví webdesignéři v NYC či SF, diví se, proč to nefunguje i u nás. Ono to ale funguje - jenže když se sejdou lidi od českého webu, tak je to v Nuslích v hospodě u piva, příjemně se propijí k ránu a nezatěžují tím agenturní zpravodajství :) Efektivita tím neklesá: takové DogmaW4 či další připravované aktivity jsou plodem akcí právě tohoto typu. Kam se hrabe Davis objímající Meyera... Nalijte jim po půllitru a to teprve uvidíte věci!

V 11/9/2002 07:33:05 PM vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

Když už jsme u těch utilitek pro webové stránky, za zmínku stojí i Doctor HTML. Zkontroluje na stránce skoro všechno, co vás jen napadne: nejen strukturu dokumentu, ale tabulek či formulářů, obrázky, validitu odkazů, udělá jazykovou korekturu (jen anglického textu, jak jinak), ukáže přehled kompatibility kódu ve všech možných prohlížečích; dokonce stránku zfromátuje do přehledného tvaru, nebo ji naopak smrskne a ušetří kolem 10 % jejího objemu. Pěkná službička, užitečná - jen kdyby tak ještě ovládala lépe XHTML. Standardní a korektní syntaxi považuje někdy za chyby, i když je kód zcela bezchybný a validní. No jo, nikdo není dokonalý.

V 11/9/2002 06:44:38 PM vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

Díky Markovi za odkaz v Sově na pěkný měřič skutečného obsahu ve stránkách. Potěšilo mě, že můj soukromý bložík má přes 50 %. Což se nedá říct o mnoha velkých webech u nás (viz též Blacklist:Digiweb). Pěkných 8,6 % na zpravodajském webu iDnes mě ani nepřekvapuje, ale u portálu jako je třeba IOL.cz, kam by teoreticky měl člověk chodit denně, je neuvěřitelných 3,86 % dat tvořících vlastní obsah titulní strany, celkem na pováženou (na stažené 29,5KB stránce je z pohledu uživatele 28,5 KB balastu [bez obrázků a skriptů]). Já bych se tedy bál, že to mé zákazníky brzo přestane bavit - Telecom ale takovéhle přízemní problémy určitě netíží...

A ještě bookmarklet (stačí uložit si následující odkaz do bookmarků): Objem obsahu aktuální stránky

V 11/9/2002 05:43:16 PM vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

2002-11-05

První položky na černé a bílé listině. Dobrý a užitečný český blog o WWW (Whitelist: Weblog sovy v síti) a vedle něj ukázková ignorace uživatelů ve stylu "MSIE&Windows Only" (Blacklist: Eutotel - mobilGo).

V 11/5/2002 04:17:25 PM vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz

Založil jsem dvě nové stránky - Blacklist a Whitelist, na kterých budeme shromažďovat odpuzující a naopak ukázkové příklady zpracování webů. Není přitom ani tak důležité, jak web vypadá: hlavní je jeho použitelnost, kompatibilita v různých prohlížečích, ohleduplnost autorů k uživatelům s libovolným nastavením a preferencemi.

V 11/5/2002 04:15:34 PM vložil Petr Staníček --- Trvalý odkaz


Archiv tohoto blogu


Powered by Blogger Valid XHTML 1.0! Made to DogmaW4