Nápad na web: Krabičky [příspěvek v archivu]

Už mě vážně nebaví všechny své nápady, co kdy dostanu, syslit někde v šuplíku, když se ukazuje, že se k jejich realizaci beztak nikdy nedostanu. Mám-li tedy na výběr sušit si nápady do herbáře, kde jednou bídně pojdou s pomalu hasnoucí myšlenkou na budoucí slávu – anebo je dát všanc potenciálně zlému světu, začnu asi volit tu druhou možnost, protože tam je aspoň maličká naděje, že z toho může něco pozitivního vzejít. Kdyby mě někdo platil za to, že sedím a chrlím nápady na startup projekty, byl bych asi už multimilionář za vodou, ale toho se těžko dočkám. Ale na dně šuplíku nápadům taky není dobře, chudinkám…

Idea

Často by se mi hodil nějaký účelový online nástroj – na sledování zakázek, organizaci úkolů, připomínky úhrad faktur apod. – a jen málokdy najdu nějaký vhodný. Vždy se já musím přizpůsobovat stylu fungování takové aplikace a takřka nikdy to nedělá přesně to, co bych potřeboval a jak bych to potřeboval. Potřeboval bych spíš nástroj, který se naopak bude přizpůsobovat mně. Obvykle nakonec skončím u nějaké jednoduché náhražky, která se ve finále ukazuje jako daleko vhodnější náhrada než nějaký velmi sofistikovaný nástroj.

Velmi se mi osvědčily třeba obyčejné poznámkové papírky (myslím ty virtuální, na ploše počítače), kterým můžu přiřadit barvu, rozmísťovat je po ploše podle významu a sbalit každý do malého proužku zobrazujícího jen nadpis. Takový papírek můžu podle potřeby přebarvit, přesunout na jinou hromádku nebo smazat – podle vlastního uvážení a vlastního logického systému, který si stanovím já sám jako uživatel a aplikace ho vůbec nemusí znát. A z toho vychází princip této online aplikace.

Realizace

Rozhraní aplikace by tvořila pracovní plocha, na které mohou být libovolně umístěny objekty: lístky s datovým obsahem (říkejme jim třeba dokumenty) a krabičky, do kterých se ty lístky mohou ukládat (kontejnery). Na první pohled to připomíná klasické rozhraní pracovní plochy počítače, práci se soubory a adresáři, ale jen na první pohled. Zde by zcel prioritní informací bylo rozmístění objektů po ploše a vizuální informace – vzhled plochy, barvy objektů a jejich vzájemné uspořádání. Navíc kromě objektů na ploše může být cokoli nakresleno: mohu si vyznačit oblasti, napsat poznámky, nakreslit šipky atd.

Základní jednotkou je lístek, který je velmi jednoduchým „dokumentem“. Ten je primárně textový, ale bylo by možné vložit do něj i další informace – obrázek, URL apod. Bez jakéhokoli složitého formátování, jen jako seznam položek. Dokument může být na ploše otevřený („resizovatelné“ okno libovolné velikosti), nebo sbalený do nějaké kompaktní formy. Ale i sbalený dokument by měl být konfigurovatelný tak, aby si uživatel mohl zvolit přinejmenším mezi kompaktností a plným zobrazením dat. Těmi může být pouhý název/nadpis lístku, ale třeba i několik datových polí – např. datum, částka, číslo, příznak. Lístek tedy může obsahovat jen text např. „Nákup“, nebo to může být např. proužek s údaji „Zakázka pro XYZMKFL | 12.3.2010 | 5.000 Kč“. Krom toho má každý lístek přiřazenu barvu, která se snadno nastavuje.

Druhým typem objektu jsou krabičky, což jsou jednoduché kontejnery, do kterých se dají dokumenty vložit. Jedná se jen o jednoúrovňové vkládání, není tedy možné vložit krabičku do krabičky. Každá opět může být na ploše zobrazena otevřená nebo zavřená, může obsahovat nadpis nebo i více datových polí a má přiřazenu barvu, případně nějaký vizuální styl. Dokumenty v krabičce je možné nechat vizuálně uspořádat (do mřížky, pod sebe), případné třídění už zajišťují akce (viz dále).

Třetím, velmi podstatným prvkem jsou pak akce. Akce je programovatelná funkce, jejich seznam je dostupný uživateli přímo z plochy a umožňují jednoduchým, intuitivním způsobem, který zvládne i laický uživatel, vytvářet příkazy k operacím nad obsahem plochy. Pomocí akcí je možné vyhledat prvky podle určitých kritérií, změnit jejich parametry, přesunout na určité místo (do krabičky, do oblasti na ploše), setřídit nějaký kontejner podle zvolených kritérií atd. Pro každou akci je možné vytvořit si spouštěcí tlačítko, které si uživatel může umístit na vhodné místo, akce je možné také naprogramovat k automatickému spouštění v daný čas nebo ve zvolených intervalech. O detailech fungování a definování akcí mám jistou představu, ale do detailů zde zacházet nebudu – na požádání to mohu odprezentovat podrobně.

Zcela zásadním parametrem této aplikace je jednoduchost a snadnost používání. U takového typu aplikací hrozí snadné skluznutí do přehlcení obsahem a funkcemi, což by celý koncept mohlo poměrně úspěšně pohřbít.

Pozn.: Rozhodně si netroufnu tvrdit, že jakýkoli můj nápad je bezpochyby originální a že něco podobného už dávno někdo nezrealizoval. Ujišťuju ale všechny, že v takovém případě nejde o plagiát, ale o pouhou mou nevědomost, malou informovanost a objevování již dávno objevených Amerik. A potom děkuji všem za shovívavé pochopení. Pokud se náhodou rozhodnete tento nápad realizovat, prosím kontaktujte mě.

Petr Staníček, 1. 3. 2010 000 14.19 • Rubrika: Všeobecné, Webdesign16 komentářů u textu s názvem Nápad na web: Krabičky

16 komentářů k článku »Nápad na web: Krabičky«

[1] Vložil(a): dusoft 1. 3. 2010 v 15.55

Myslim, ze nieco podobne je na Linuxe pode KDE a vola sa to Baskets. Umoznuje ti to umiestnovat rozne objekty na pracovnu plochu pod danym priecnikom/pro­jektom – napr. screenshoty, utrzky textov, poznamkove papieriky a pod.

[2] Vložil(a): Pixy 1. 3. 2010 v 16.41

Kde přesně vidíš souvislost mezi aplikací pro Linux a online webovou aplikací? Kde je tam ta volnost přesouvání objekt a kreslení po ploše? Kde přesně jsou tam ty akce, bez nichž to je celé jako model auta nez motoru? omg. :(((

[3] Vložil(a): miki 1. 3. 2010 v 19.53

Jak byste specifikoval kvantitu papírků či krabiček? Kolik by toho vlastně měla aplikace „unést“? Myslím že takový údaj značne ovlivní implementaci…

[4] Vložil(a): Pixy 1. 3. 2010 v 20.12

[3] To se přece definuje samo – jelikož to je „přirozené“ prostředí, bude typicky pracovat s typickými přirozenými počty. Nikdo si nedá na nástěnku víc papírků, než kolik se mu jich tam fyzicky vejde, nikdo si na stůl nenaskládá krabiček, že mu začnou padat na zem. Funguje zde přirozená samoregulace: pokud mi mnou vymyšlený systém začne překračovat vlastní možnost, je načase ho změnit, abych se v něm sám vyznal. Když se mi na jedné hromádce začne hromadit víc lístků, než jsem s to přehlédnout, rozdělím ji na více hromádek, přidám krabičky, případně si vytvořím úplně novou plochu a rozdělím si data na více samostatných „projektů“.

Čistě psychologicky, člověk je s to vnímat najednou sedm věcí. Tomu asi tak budou odpovídat typické objemy. Když někde bude kolem deseti položek, je ještě možné se v tom vyznat. Jak jich začne být třeba dvacet, už se v tom přestáváme vyznávat a máme tendenci to přeorganizovat.

[5] Vložil(a): Sellen 3. 3. 2010 v 21.41

Nápad se mi líbí a myslím že by ho řada lidí použila. Jen by mě zajímalo zda by byly uživatelé ochotní svěřit některé informace on-line nástroji.

A také jak projekt financovat. Nějak mě vadí představa, že se na „mé ploše“ v jednom z lístečků objeví reklama, ať už by se týkala něčeho obecného a nebo si lísteček „přečetla“ a nabídla odpovídající reklamní odkaz

[6] Vložil(a): jkf 4. 3. 2010 v 0.16

[2] Jak si konkretne predstavujes „kresleni po plose“? Jenom sipky, texty a barevne plochy? Nebo nejakou variaci na mspaint? Je to neco co by soucasne prohlizece zkously?

[7] Vložil(a): Pixy 4. 3. 2010 v 0.32

[6] Řekněme, že mám poměrně dobrou představu a že vzhledem k své profesi mám i slušný přehled, co a jak je realizovatelné.

[8] Vložil(a): brap242 2. 4. 2010 v 9.01

Me to prijde jako dobrej napad – v podstate mi to malicko pripomina zpusob jakym se pouziva evernote. Dale: ovladani mi hodne pripomina muj oblibeny koncept z http://bumptop.com/ (je to tak nebo jsem uplne mimo). Mozna by to melo umet fungovat jako nastroj podle metodologie GTD.

…byl to jenom takovej vykrik, nebo je nejaka sance se do toho pustit?

[9] Vložil(a): Pixy 2. 4. 2010 v 9.26

[8] BumpTop jsem neznal, to je velká krása, díky za link. Ale jinak je jakákoli šance se do toho pustit, kdokoli, kdykoli. Ale jak jsem předeslal, mám to zde jako výkřik proto, že já nemám vůbec čas a sám se k realizaci jen tak nedostanu.

[10] Vložil(a): brap242 2. 4. 2010 v 11.48

ja jsem si rikal, ze by to byl super projekt na to se naucit silverlight – neni to problem?

[11] Vložil(a): brap242 2. 4. 2010 v 11.54

jinak, budes ten bumptop testovat?

[12] Vložil(a): Pixy 2. 4. 2010 v 13.52

[10] Mně to je přece úplně jedno, já nemá čas to realizovat, tak jsem to dal do placu, jestli to bude chtít udělat někdo jiný. Já tyhlety silvrlajty, éry a jiný flashe nemám rád a kdyby to byl můj projekt, tak tam podobný srágory nepustím ani náhodou – ale já se v tom nijak nagažovat nehodlám, tak do toho nemám co mluvit.

[11] Jo, až někdy budu mít trochu času, rád bych se na to podíval. Ale v nejbližší době to asi nebude… :/

[13] Vložil(a): brap242 2. 4. 2010 v 14.08

no, me to zaujalo jako dobrej napad na projekt na uceni se toho SL.

ja se k tomu bumptopu asi nedostanu, ale budu rad, pokud by to nekdo ‚pricetnej‘ vyzkousel a treba se pochlubil nejakym postrehem na webu…

[14] Vložil(a): Tomas T. 24. 11. 2010 v 11.40

Je to navrženo jako „samotářská aplilkace“. Všechny úkoly si zadávám i realizuji sám.
Pro mě osobně je nutností umožnit v aplikaci spolupráci více lidí.
Zvlášť u web aplikace. Vždyť web je o sdílení!

Jak by vypadala spolupráce ve více lidech? Jak bych viděl úkoly, které jsem sám nerozmístil? Kam by mi ostatní z teamu zadávali úkoly?

[15] Vložil(a): Pixy 25. 11. 2010 v 10.38

[14] Jste příliš krátkozraký. Jednak to vůbec není navrženo jako sólo aplikace – je to přece pouze skica nápadu a lecjaké komunitní a kolaborativní prvky si tam lze snadno představit – a druhak se velmi mýlíte v tom, že „web je o sdílení“. To, že je to teď děsně in a trendy a všichni hurá sdílejí všechno, zdaleka neznamená, že to je jediný možný a správný přístup. Já spoustu věcí sdílet nechci, spoustu informací chci mít jen pro sebe, jen se mi hodí je mít přístupné kdykoli a odkudkoli. Nic není černobílé a podstatou webu není sdílení.

[16] Vložil(a): sisel 9. 10. 2011 v 20.41

najskor bez vami spomenuteho 3 piliera (akcii), ale snad by stalo za hriech ho vyskusat: http://www.trello.com

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.