Dýňová polévka [příspěvek v archivu]

Jak nejlépe naložit s dýní hokkaidó mi zatím nejlépe ukázal Jamie Oliver. Jeho recept jsem si ještě malinko upravil a zjednodušil, ale dělal jsem ho už poněkolikáté a výsledek je čím dál famóznější. Jak je to prosté, tak je to skvělé.

Dýni rozkrojím a vydlabu dužinu se semínky. Může se oloupat, ale stačí nakrájet třeba na měsíčky a loupat netřeba. V hmoždíři utluču dvě lžičky koriandrových semínek, přidám lžičku sladké papriky (kdo snese ostřejší, může dát chilli) a směsí bohatě posypu dýně. Pokropím olivovým olejem a dám na 20 minut do trouby rozpálené na 200 °C. Než se to upeče, oloupu a nakrájím dvě cibule a osmažím s kouskem nějaké slaniny nakrájené na nudličky. Tady je lepší nějaká libovější: kousek prosciutta nebo pancetty je ideální, dobře poslouží i krájené uzené, které se teď u nás prodává balené bůhvíproč pod názvem „pršut z krkovice“ apod. Když cibulka začne hnědnout, přidá se upečená dýně (pokud nebyla loupaná, vydlabu ji lžící, je krásně měkká). Přidám něco šalvěje (ta tam udělá divy!) a zaliju asi litrem vody a osolím. Stačí jen chvilku povařit a pak to rozmixuju na jemný krém. Na konec se může přidat trocha smetany, která to zjemní a krásně spojí.

Štítky: , , ,

Petr Staníček, 18. 10. 2010 000 20.48 • Rubrika: Od plotny1 komentář u textu s názvem Dýňová polévka

1 komentář k článku »Dýňová polévka«

[1] Vložil(a): ino 19. 10. 2010 v 5.12

Zrovna minulý týden jsem si tuto polévku vychutnával v restauraci. Je to přesně moje gusto – nemám rád řídké vývarové typy polévek…

Nevím, jestli byla podle tvého receptu, ale do polévky byla „vložena“ nerozmíchaná velká lžíce zakysané smetany, takže jsem ochutnal obě verze. A musím uznat, že moci si k polévce lžící jakoby přikrajovat kousky smetany, bylo to nejlepší co jsem mohl udělat (manželka preferuje okamžité rozmíchání smetany, ale to není ono).

Ještě jeden tip, co jsem v oné restauraci zažil: na hotovou polévku kápnout jen pár kapek olivového oleje – udělá to na povrchu zajímavý efekt mastných ok v tom nejlepším slova smyslu.

Díky za recept Pixy a DOBROU CHUŤ ;-)

Váš komentář

Upozornění: Pokud vás téma tohoto příspěvku nezajímá, nebaví, dotýká se vás či vás dokonce uráží, tak prosím odejděte a pokud možno se nadále ve vlastním zájmu dalším podobným vyhýbejte. Hlavně se to prosím nesnažte autorovi sdělovat v komentářích, takové příspěvky nikoho nezajímají a budou nejspíš vymazány. Totéž platí pro vaše názory na osobu autora, na jiné přispěvatele, mluvení z cesty, ze spaní či pod vlivem omamných látek a další podobné výlevy nesouvisející s tématem článku. Jinými slovy, toto je prostor soukromého blogu určený pro komentování příspěvku publikovaného výše, nikoli k chatování a volné diskusi. Děkuji za pochopení.

Abyste mohli komentovat, musíte se přihlásit.